Handleiding FileZilla

Deze handleiding beschrijft de installatie en configuratie van FileZilla. Met dit programma is het mogelijk om bestanden van uw computer te verplaatsen naar een zogeheten (web)server. Op het moment van schrijven is de meest recente versie van FileZilla Client 3.1.6. Deze is te dowloaden van http://filezilla-project.org/download.php

Installatie FileZilla Client 3.1.6
Download FileZilla van de website http://filezilla-project.org/download.php
Klik op het gedownloade bestand om de installatieprocedure te starten.

1. De eerste vraag is of u akkoord gaat met de licentievoorwaarden van het programma. Om de voorwaarden te accepteren klikt u op de knop 'I Agree'.

handleiding-ftp-3

2. Geef in het volgende scherm aan of u het programma beschikbaar wilt maken voor alle gebruikers van de computer, of alleen voor uw profiel. De standaardinstelling is dat iedereen het programma mag gebruiken. Wilt u FileZilla alleen voor uw profiel beschikbaar stellen, selecteer dan de optie 'Only for me'. Klik op 'Next' om naar het volgende scherm te gaan.

handleiding-ftp-4

3. In het volgende scherm wordt u gevraagd welke componenten geïnstalleerd moeten worden. De instellingen die al zijn aangevinkt zijn voldoende voor de gemiddelde gebruiker.

handleiding-ftp-6

4. Geef aan waar het programma geïnstalleerd moet worden. FileZilla stelt zelf voor het programma te installeren in de map 'Program Files'. Als u FileZilla op een andere plek wilt installeren kunt u dat hier aangeven. Klik op de knop 'Next >' om verder te gaan met de installatie.

handleiding-ftp-7


5. Wanneer FileZilla geïnstalleerd is kunt u het programma starten via het Start-menu. U kunt aangeven wat de naam van de map wordt in het menu. FileZilla heeft nu alle benodigde gegevens. Klik op 'Install' om de installatieprocedure te voltooiien.

handleiding-ftp-9

6. Als het installeren gelukt is krijgt u onderstaand scherm te zien. U kunt meteen gebruik maken van FileZilla door op 'Finish' te klikken. Als u het programma op een later tijdstip wilt gebruiken kunt u de optie 'Start FileZilla now' uitvinken en vervolgens op 'Finish' klikken.

handleiding-ftp-10


Gebruik van FileZilla

Connectie maken
Als u FileZilla voor de eerste keer opstart moet u instellen met welke website u contact wilt maken.

handleiding-ftp-12

Vul boven in het scherm de volgende gegevens in:

  • Host. Dit is de website waarmee u een verbinding tot stand wilt brengen, bijvoorbeeld'ftp.uwnaam.nl'.
  • Gebruikersnaam: de inlognaam die u bij uw domeingegevens heeft ontvangen.
  • Wachtwoord: het wachtwoord die u bij uw domeingegevens heeft ontvangen.

Klik op de knop 'Snelverbinden' om verbinding te maken. Wanneer u dit al een keer heeft ingesteld hoeft u deze stappen niet nogmaals te doorlopen. Door te klikken op het -icoontje naast de knop 'Snelverbinden'.

handleiding-ftp-14

Een overzicht van de laatst gemaakte verbindingen wordt nu getoond. Klik op de gewenste connectie. Als de verbinding succesvol tot stand is gekomen ziet u in het logvenster een tekst als 'Transfer complete'. Ook ziet u een overzicht van de mappen op de server (cijfer 1 van de figuur op de volgende pagina) en een overzicht van de bestanden (cijfer 2 van de figuur op de volgende pagina).

handleiding-ftp-16

Bestand verplaatsen van de computer naar de server (uploaden)
Dit wordt ook wel uploaden genoemd.
Zoals u bij de vorige stap heeft gezien, heeft FileZilla een apart venster voor de mappenlijst (cijfer 1 van bovenstaande figuur) en een aparte voor de bestandenlijst (cijfer 2 van bovenstaande figuur). De cijfers geven de mappen en bestanden weer op de server. In de schermen aan de linkerkant ziet u eenzelfde indeling, maar dan voor uw lokale computer.

  • Navigeer in de mappenlijst aan de kant van de server naar de map waar u het bestand wilt opslaan.
  • Navigeer in de mappenlijst aan de kant van uw computer naar het bestand dat u naar de server wilt verplaatsen.
  • Dubbelklik op het te verplaatsen bestand, of klik met uw rechtermuisknop en kies voor 'Uploaden'.

handleiding-ftp-18

Het bestand wordt nu naar de server verplaatst.
Wanneer de bestandsnaam reeds op de server voorkomt zal FileZilla vragen wat u wilt dat er moet gebeuren. U heeft 7 mogelijke handelingen om op het bestand toe te passen. Vink aan welke actie FileZilla moet gebruiken en klik op 'Ok'.

handleiding-ftp-19

Onderin het scherm van FileZilla kunt u volgen wat de status is van de upload-procedure:

handleiding-ftp-20

FileZilla geeft u onder andere inzicht in hoeveel tijd het uploaden gaat duren, hoeveel tijd er is verstreken en de snelheid waarmee de handeling wordt uitgevoerd. Als het uploaden voltooid is ziet u het bestand in de bestandenlijst op de server staan. In het logvenster kunt u ook zien of de actie is gelukt:

handleiding-ftp-22

Bestand verplaatsen van de computer naar de server (downloaden)
Dit proces werkt hetzelfde als het uploaden. In de mappenlijst aan de kant van uw computer navigeert u naar de map waar u het bestand naar toe wilt verplaatsen. Aan de kant van de server navigeert u naar het bestand dat u wilt downloaden. Vervolgens kunt u het download-proces in gang zetten door dubbel te klikken op het bestand. Een andere manier is door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en op 'Downloaden' te klikken.